Letní brankářská škola ČSLH

         Ve dnech 21.6.-26.6. se v hokejovém komplexu v Kravařích konal 5-denní brankářské soustředění určené pro brankáře ročníku 2000, 2001, 2002, 2003.Tento kemp byl novinkou letošní sezóny a navazoval na jednodenní kempy pořádané v jednotlivých regionech. Kempu se celkově zúčastnilo 42 brankářů, kteří byli rozděleni do 2 skupin po 21 brankářích. Organizace tréninků byla jednoduchá- jedna skupina trénovala na ledě, kde byla dále rozdělena do 7 skupin po 3 brankářích. Druhá skupina trénovala mimo led v tělocvičně pod vedením kondičního trenéra. Každá skupina měla dva tréninky na ledě a  v tělocvičně denně. Večer byl věnován teorii, která byla zaměřena na rozbor brankářského chytání (základní postoj, analýza videí, taktické zóny atd.)+ zde byla menší úkazka výstrojí CCM a Reebok.

 

Tréninky na ledě byly zaměřeny na základní technické dovednosti brankáře. Postupně byly tréninky věnovány :

·         Brankářskému bruslení- t-push a shuffle

·         Chytání střel na ruce- zejména práce lapačky (ve stoje i v rozkleku)

·         Chytání střel po a při přesunu

·         Správná technika VH Reverse

·         Práce holí

 

Tréninky na ledě probíhaly pod vedení hlavního trenéra brankářů ČSLH Radka Tótha. Dalšími trenéry brankářské školy byli:

·         David Kovařík (HC Litvínov/ U 16)

·         Radek Jirátko (HC Rytíři Kladno/ U17)

·         Martin Láska (HC Bílý Tygři Liberec/ U 18)

·         Lukáš Jindra (U 19)

·         Martin Prusek (ČR A-tým/ HC Vítkovice Steel)

·         Jaroslav  Landsman (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice)

·         Miroslav Brož (HC Slavia Praha)

·         Jiří Sklenář (HC ZUBR Přerov)

·         Petr Tuček (HC PSG Zlín)

 

Tréninky mimo led byly věnovány rozvoji obratnostních, rychlostních a silových dovedností pod vedením kondičního trenéra Pavla Horyla.

Osobní hodnocení Jiřího Sklenáře

V uplynulém týdnu jsem měl možnost zúčastnit se Letní brankářské školy ČSLH. Mé osobní dojmy z této letní brankářské školy jsou jednoznačně pozitivní a to hned z několika důvodů:

1.       Prostředí kempu bylo na špičkové úrovní

2.       Přístup brankářů byl vzorný. Na žádné z hokejových škol jsem se s takovým přístupem zatím nesetkal.

3.       Vedení, kvalita a organizace tréninků byly na velmi vysoké úrovni. Byla zde jednoznačná snaha o návaznost jednotlivých tréninků.

4.       Metodika a systematika přípravy brankářů vytvořena brankářskou komisí ČSLH jde správným směrem. Česká brankářská škola se pomalu dostává z fáze, kdy byla nucena pouze přebírat metody přípravy brankářů z ostatních zemí. Bude to sice ještě dlouhý proces, ale věřím, že nakonec úspěšný.

5.       Přístup samotných trenérů byl v každé tréninku příkladný, protože se ke každému brankáři snažili přistupovat individuálně (3 brankáři na stanovišti je dle mého názoru optimální počet).

6.       Došlo k většímu prohloubení spolupráce mezi trenéry samotnými, což osobně považuji za velký krok kupředu. Trenéři z Čech jsou v určitých věcech v předstihu oproti trenérům z Moravy (ve využívání techniky a v získávání nových trendů).

 

Pro následující sezónu mám v plánu větší účast na jednotlivých jednodenních kempech.

 

Brankářům a zejména jejich rodičům můžu kempy pořádané pod záštitou ČSLH jednoznačně doporučit. Kvalita naprosto odpovídá ceně, dokonce ji i častokrát převyšuje. Je dobré, že zvolené ceny jsou dostupné pro drtivou většinu brankářů.

 

 

Autor: Sklenář Jíří