Zásady hokejového brankáře (nejen) při tréninku

    Při mé práci s brankáři na tréninku mě trápí  2 skutečnosti. První z nich je ta, že většina brankářů sama neví, jak k takovému tréninku přistupovat. Od trenérů slyší, že mají makat naplno, ale zároveň je to jen trénink, kde si mají vyzkoušet nové herní prvky atd.. Druhá skutečnost je možná ještě zajímavější a především pro ty brankáře, kteří se aktuálně musí smířit s rolí dvojky a nemají takové zápasové vytížení. Jedná se totiž o to, jak si brankáři mají udržet herní nasazení, když během zápasů jen zahřívají lavičku. Proto jsem se rozhodl pro sepsaní článku Zásady hokejového brankáře při tréninku. Tyto zásady Vám mohou pomoci za jakékoliv situace, která Vás vaši hokejové kariéře potká.

 

Zde jsou zásady:

! Když vstoupím na led, ostatní svět pro mě přestává existovat!

Brankář je obyčejný člověk, který má různé sportovní a životní problémy. Tato zásada brankářovi říka to, aby při vstupu na led vypustil všechny tyto "blbosti" z hlavy. Trénink trvá zhruba hodinu, tak proč si ho kazit tím, že myslím na to, co se mi stalo včera s přítelkyní? Berte trénink jako šanci se dostat do světa, kde tyto problémy neexistují.

 

! Sebedůvěra je všechno, co mám!

Název této zásady mluví sám za sebe. Zná ten pocit, když na vás letí puky ze všech stran a vy víte, že žádný z nich nepustíte. Neberte to jako vyjímečný stav, který se Vám podaří jednou za čas, ale jako stav, který můžete mít v každém tréninku či zápase. Před každým tréninkem si vzpomeňte jaké to je, když Vás takhle puky trefují. Tenhle pocit  mějte celý trénink a užívejte si ho.

 

! Trénink tvoří 99% našeho výkonu v zápase!

Toto je pro mě kličová zásada. Zápas je vrchol tréninkové přípravy a ne naopak, jak si většina brankářů myslí!

 

! Chytáš právě tady a teď!

Ať se stalo na ledě cokoliv (dostanete hloupý gól, špatně rozehrajete, nebo naopak uděláte fantastický zákrok), je to minulost. K minulosti se můžete vrátit po tréninku nebo v pauze mezi cvičeními ( po zápase nebo o přestávce). Minulost i budoucnost přece tvoříme právě teď, ne?

 

! Bojuj, bojuj, bojuj!

Bohužel velice opomíjená zásada většiny brankářů a bohužel i jejich trenérů. Pokud si chceme udržet zápasové tempo, tak přece na tréninku musíme chytat jak v zápase a tam nechceme dostat žádný gól. To samé dělejte v tréninku. Bojujte o každý kotouč, jako by to měl být váš poslední.

 

! Neustále sleduj puk!

O Dominiku Haškovi se v době jeho největší slávy říkalo, že puk, který vidí, prostě chytí. Neplatilo a neplatí to pouze u něj. Pokud puk vidíte máte šanci udělat zákrok, ale pokud ho nevidíte, možná budete mít stěstí a kotouč Vás trefí. Sami si vyberte, co je pro Vás lepší.

 

 

    A poslední:

! Nikdy se nevzdávej!

 

Autor: Sklenář Jiří