Příprava brankáře na trénink

    V minulém článku pod názvem Zásady hokejového brankáře jsem psal o tom, jak by měl brankář správně pracovat během tréninku. Bohužel někteří brankáři neví, že trénink netrvá jen těch 60 minut, které jsou vyhrazeny pro jeho kategorii na rozpisu ledu, ale již daleko dříve, a to v posilovně a nebo kabině.

    V tomto článku se tedy zaměřím na předtréninkovou přípravu brankáře. Popíší zde, co všechno by měl brankář udělat v rámci fyzické přípravy, ale zaměřím se i na jeho mentální přípravu, která je pro mě stejně důležitá jako ta fyzická.

 

Fyzická příprava

Dle mého názoru musí být brankář při vstupu na led již dokonale rozcvičený. Jednoznačně odmítám typy brankářů, kteří sedí 30 minut v kabině a pak nadávají hráčům, kteří si jim při první střelbě dovolili vystřelit někam jinam než do rukavic. Určitě se ptáte, jak se má tedy takový brankář správně rozcvičit? Pokusím se odpověď na tuto otázku shrnout do několika bodů, které postupně rozvinu.

 

        1.Zahřátí

Tento bod je stejný ve všech sportech. Brankář by měl po určitou dobu ( 3-5 minut) provádět nějakou aerobní aktivitu, pří které se lehce zpotí, zahřeje svaly a klouby. Vhodným prostředkem je rozklusánínebo rozšlapaní na kole. Další možností jsou koordinační pomůcky typu švihadla či koordinačního žebříku. Dobré je mít na sobě po celou dobu rozcvičky kalhoty s dlouhými nohavicemi a bundu (mikinu).

 

        2. Kloubní mobilizace

Po celkovém zahřátí organismu následuje ještě zahřátí samotných kloubů, kdy "protočíme" (zahřejeme) každý kloub v těle. Začínáme od hlavy. Pohyby jsou prováděny v pomalejší tempu, abychom předešli možnosti zranění.

 

        3. Dynamický strečink

Teď se dostáváme k samotnému protažení svalů. Brankáři by si měli protáhnout především ty svaly, které jsou na ledě nejvíce zatěžované ( a také nejvíce zkrácené): svaly krku, prsní svaly, svaly v oblasti beder, svaly stehen. Bude se jednat o protažení kratší, kdy brankáři v dané poloze provádí i pomalé hmity.

 

        4. Pohybová cvičení

Příkladem takového cvičení je atletická abeceda, která klasickou (pro mě nejuniverzálnější) formou. Není špatné dělat cviky jak v pohybu vpřed tak v pohybu vzad. Další výbornou alternativou je provádění pohybů podobných těm, které brankář používá na ledě. Jedná se o různé druhy výpadů, přísunů, poskoků atd. Pro inspirace zde vkládám odkaz na video, které zpracoval trenér brankářů Michal Podolka:

 https://cslh.cz/clanek/1125-video-dynamicka-rozcvicka-pro-brankare.html

 

        5. Koordinace oko a ruka (i zbytek těla)

Na ledě musí brankář čelit pukům, které letají někdy až 160 km/h. Problém je v tom, že on ty puky musí nejen vidět, ale i chytat. U toho dělají zárověn pohyb oči s rukou, nohou atd.. Proto je pro brankáře tato koordinace klíčová. Ideálním prostředkem pro její rozvoj jsou tenisové míčky, respektivě  hazení či přehazování s nimi. Může být prováděno o zeď, ve dvojici,... Zaleží jen na fantazii brankáře.

 

Celá tato část trvá přibližně 25- 30 minut (záleží na brankáři).

 

Mentální příprava

    Mentální přípravu drtivá většina brankářů (příznám se, že jsem mezi nimi byl i já) a jejich trenérů  vyloženě podceňuje. Tato příprava se zaměřuje na jednoduše řečeno zahřátí mozku. Při vstupu na led musí být brankářův mozek dokonale připravený na to, co ho čeká. Tím myslím na různé situace, které se na ledě odehrávají. Navíc se dá mentální příprava použít i jako dokonalý trénink. Člověk je schopen provést jakýkoliv pohyb, který si dokáže představit (samozřejmě ho musí i správně natrénovat). Brankář není vyjímkou. Důležité je, aby mysl brankáře byla zaměřena jen na daný pohyb (př. rozklek). Ideální si najít klidné místo, kde tohle vše může provádět, což je většinou problém. Kolikrát však postačí přehození ručníku přes hlavu (můžete si tohoto všimnout u řady tenistů). Takto si brankář vytvoří svůj vlastní oddělený prostor. Někteří brankáři mají problém s "nabuzením" své hlavy. Jednoduchou možností, jak tento stav změnit, je vylepení si motivačního citátu na své místo a před odchodem na led si ho několikrát pomalu přečíst. Můžeto to být třeba citát z oblibeného filmu, který brankáře nabudí.

    Mentální příprava je velice obsáhlý pojem, který bych rád rozvedl v některém z dalších článků.

 

 

    Jedná se pouze o kostru takové předtréninkové přípravy. Brankáři si ji mohou upravit podle sebe. Ideální je zkonzultovat si ji se svým trenérem.

 

 

Autor: Sklenář Jiří