Ukázka z tréninku brankářů

 

Přináším první krátkou video ukázku z tréninkové jednotky z mého působení v klubu HC Piráti Chomutov. Zhruba 30- minutový trénink byl zaměřen na pohyb v brance při hře za brankou a v těsném okolí branky. Většina času byla věnována správnému provedení zákroku u tyče Reverse VH. Níže uvádím pár slov k Reverse VH.

Reverse VH

Tento zákrok byl přejat od finských florbalových brankářů, hodně ho proslavil brankář Jonathan Quick v play off 2012 a k dokonalosti ho přivedli švédští brankáři. Bohužel je v moderním hokeji používán často chybně, až bych řekl nesmyslně. Při tom je v dnešní době naprosto klíčový při zvládání situací v těsné blízkosti branky. Mé důvody, proč se v tréninku zaměřuji na dokonalé zvládnutí tohoto zákroku, jsou takové:

·         Správné zvládnutí tohoto zákroku je klíčové při hře v těsné blízkosti branky, kdy je tento neúčinnější.

·         Jedná se o, co se týče náročnosti provedení, jeden z nejtěžší zákroků (brankář musí být naprosto přesný, jinak RVH ztrácí účinnost).

·         Brankář musí dokonale rozpoznat, kdy zákrok může použít.

 

Hlavní nedostatek vidím v jeho přehnaném používání a to i v situacích, kdy RVH prostě není účinný. Dalším faktem je, že spousta trenérů si neuvědomuje kloubní rozsah svých svěřenců. Řada brankářů není na používání RVH jednoduše kloubně vybavena. Pak zákrok ztrácí na účinnosti a navíc jsou zbytečně klouby brankáře přetěžovány.

 

 

Autor: Jiří Sklenář