Čtení hry

Čtení hry

   

www.sportovniaukce.cz

             Hokejový brankář během zápasu čelí odlišným herním situacím, které se různě mění. Navíc každá věková kategorie (žákovská, dorost, juniorka) a soutěž (extraliga, Chance liga, 2.liga) má pro brankáře svá daná specifika. Dovedností, která pomáhá brankářům zvládat tyto specifika napříč soutěžemi, je čtení hry. Co všechno vlastně obnáší čtení hry? Na co by se měl brankář zaměřit, aby načtení dané herní situace bylo co nejefektivnější? 

                Tomuto tématu se již před přibližně 6 lety věnoval na webových stránkách Českého hokeje Radek Tóth (https://www.ceskyhokej.cz/clanky/video-pro-brankare-cteni-hry). Pokusím se jeho myšlenku rozpracovat a doplnit o postřehy aktivních brankářů.

Význam čtení hry

               Lední hokej se neustále zrychluje, což je způsobeno zlepšující se kondiční připraveností jednotlivých hráčů, využitím nových materiálů a v neposlední řadě stále detailnější prací s video rozbory a rozšířenými statistikami. To klade daleko vyšší nároky na post brankáře, který se musí tomuto trendu neustále přizpůsobovat. A zde právě nastupuje důležitost čtení hry. S oblibou brankáře přirovnávám k šachistovi. Ten musí uvažovat několik tahů dopředu a zároveň reagovat na tahy soupeře. Brankář má pozici ještě těžší, protože musí reagovat na kotouč, 5 soupeřů, svých 5 spoluhráčů a to všechno ve fyzické zátěži. Zároveň musí vnímat sebe sama v prostoru (puk- osa těla- osa branky). 

               Pohled brankářů na význam této dovednosti se většinou shoduje. 

                Michal Petrásek (HC ZUBR Přerov): „Vybavím si pod tím výrazem to, že se snažím být o krok napřed před provedením střely, kličky nebo nahrávky hráče. Pro mě osobně je to klíčová dovednost. Vše je pak daleko jednodušší a efektivnější“

                Lukáš Klimeš (HC Kometa Brno):„ Čtení hry v mé hře stavím výš než samotnou techniku. Díky této dokonale zvládnuté dovednosti mohu reagovat daleko rychleji a přesněji“.

                Tomáš Suchánek (HC Oceláři Třinec): „ Vybavím si pod tím, že dokážu odhadnout, co může nastat. Díky tomu se dá ušetřit velká spousta energie“.

Použití v herních situacích

                Čtení hry by měl brankář používat prakticky v každé herní situaci. I zdánlivě jasná situace, kdy jde na brankáře nahozený kotouč zpoza modré čáry, může brankář díky správně načtené situaci využít- rychlé rozhodnutí jakou části těla kotouč chytne, zda kotouč podrží, nebo rozehraje a kam. Dalším prvkem v brankářově hře, který úzce souvisí se správným čtením hry, je komunikace směrem ke svým spoluhráčům. Brankář tak může pomoci spoluhráčům k lepší organizaci hry jak ve středním tak především v obranném pásmu. Hlavní je samozřejmě využití přímo v chytání samotného brankáře, který v dané situaci řeší:

  • Pozici kotouče,
  • počet a postavení jednotlivých hráčů,
  • možnosti hráče na kotouči,
  • jaký přesun a jaký zákrok má provést.

    Zajímavé načtení hry využívá Michal Petrásek: „Při přesilovkách nebo přečísleních kouknu hráči na kotouči do očí. Hráč si většinou vybere řešení, kam se dívají jeho oči- pohled na branku střela, pohled na spoluhráče přihrávka. Není to 100%, ale mě to obrovsky pomáhá“.

        

Jak zlepšovat čtení hry při tréninku na ledě i mimo led popíši v jednom z dalších článků.

 

Autor: Jiří Sklenář