Letní brankářská škola ČSLH 2015

                Ve dnech od 14.6. do 20.6. pořádala brankářská komise 2. ročník Letni brankářské hokejové školy v Kravařích. Možnost účasti měli brankáři ročníků 2003- 2001, kteří absolvovali některý z jednodenních kempů konaných v průběhu sezóny. Opět se toho kempu zúčastnil i mentor těchto webových stránek Jiří Sklenář.

                Popis průběhu kempu, náplň jednotlivých dnů s možností zhlédnutí videí můžete na oficiálních webových stránkách ČSLH (https://cslh.cz/clanek/2275-hodnoceni-letni-brankarske-skoly-cslh-2015.html).

                Vzhledem k obsáhlému a jasnému hodnocení Letní brankářské školy na webových stránkách ČSLH (odkaz výše), uvedeme pouze krátké hodnocení mentora těchto Jiřího Sklenáře

Hodnocení Jiřího Sklenáře

                Letní brankářské školy jsem se zúčastnil po druhé a příjemně mě potěšila vzrůstající kvalita zúčastněných brankářů. Brankáři mají daleko větší podvědomí o moderním způsobu chytání. Důvodů zlepšení je jistě celá řada, já bych především vyzdvihl vzrůstající kvalitu přípravy brankářů v klubu a také snaha Brankářské komise ČSLH o větší osvětu v klubech formou jednodenních kempů nebo konáním ukázkových tréninků.

                Oproti loňskému roku došlo ke zlepšení návaznosti jednotlivých tréninkových jednotek. S trenéry jsme si stanovili pouze několik cílových prvků, které jsme chtěli rozvíjet. Snaha o zaměření se na co největší počet prvků je možná, ale v praxi drtivé většině případů neúčinná, protože u brankářů to vyvolává akorát zmatek.  Dopolední části byly vždy spíše průpravné a odpolední se zaměřovaly jasně na danou problematiku v brance (brankovišti).

                Velice pozitivní pocit jsem měl z debat, které probíhali mezi trenéry během celého kempu. Probírali jsme řadu důležitých otázek, na které jsme hledali společně odpovědi:

·         Koncepce přípravy brankáře v klubech

·         Raná specializace brankáře

·         Off ice trénink brankáře

·         A další.

Důležitá je také snaha o koncesus mezi jednotlivými trenéry s cílem vystupovat jednotně. Tímto se trenéři brankářů trochu vymykají běžným normám v hokejovém prostředí České republiky, ale je to jednoznačně správná cesta.

 

Autor: Jiří Sklenář