Letní brankářská škola ČSLH 2016

Ve dnech 10.-15.6.2016 se na zimní stadiónu v Kravařích konal v pořadí již 3.ročník Letni brankářské školy ČSLH, kterou pořádá Brankářská komise ČSLH. Letošní ročník přinesl několik novinek. První novinkou bylo navýšení počtu brankářů na 58, s tím souviselo i zvýšení počtu trenérů na 20. Brankáři tudíž byli rozděleni do 3 skupin (18,18,22), díky tomu mohl být přístup k brankářům individuální.

Tréninky na ledě byly zaměřeny především na:

·         rozvoj bruslařských dovedností,

·         zlepšení aktivních paží,

·         chytání kotoučů po ledě pomocí aktivní čepele hole,

·         chytání střel na tělo pomocí zákroku ke kotouči.

 

Při rozvoji bruslařských dovedností se trenéři zaměřovali na zlepšení techniky všech druhů přesunů a zlepšení techniky provedení pivotu/ rotace. Nejproblémovějším přesunem pro brankáře byl přesun flow.

Tréninky mimo led byly zaměřeny:

·         koordinaci oko ruka

·         postřehová cvičení

·         stabilitu na nestabilních plochách

·         agility na malém prostoru

·         úpolová cvičení ve dvojici.

Teorie, které se konaly dvakrát denně, byly především zaměřené na rozbor natočených videí z tréninků, kdy byl postupně rozebírán každý brankář.

Kemp pohledem Jiřího Sklenáře

Letošní ročník byl jiný než dva předcházející. Zúčastnilo se ho daleko více brankářů (58 letos, loni 42) a trenérů (20). Já toto rozšíření (brankářské i trenérské) vnímám jako pozitivní krok, protože spousta brankářů, ale i trenérů, kteří se takové akce zúčastnili poprvé, měla možnost načerpat nové zkušenosti a poznatky o trénování. Po trenérské stránce je to další krok ke sjednocení jednotlivých prvků chytání, protože tento kemp funguje i jako forma „semináře“ pro jednotlivé trenéry.

Brankářům a zejména jejich rodičům bych tento kemp jednoznačně doporučil, protože brankáři mají možnost trénovat pod vedením reprezentačních trenérů ve velmi dobrém zázemí. Mají zde kompletní servis na ledě, v tělocvičně i v učebně.