Soustředění brankářů reprezentací U16- U20

 

Ve dnech 19.- 23.7.2015 se uskutečnilo každoroční  soustředění brankářů reprezentačních kategoriích U16- U20, pořádaného Brankářskou komisí ČSLH. Změnou oproti loňskému kempu byla přítomnost všech brankářů U18, U19 a U20 (zde chyběl pouze brankář Vítek Vaněček), což mělo pozitivní vliv na celkovou úroveň soustředění.

 

Soustředění mělo tradiční podobu, kdy brankáři absolvovali 2 tréninky na ledě a 2 tréninky mimo led denně. Mimo ledové tréninky vedl kondiční trenér Pavel Horyl, což byla další změna oproti loňskému roku. Pavel Horyl dlouhodobě spolupracuje s Brankářskou komisí ČSLH. Večery byly zaměřeny jednak na rozbor videí natočených během dne, tak na rozbor videí jednotlivých zákroků a herních situací.

 

Tréninky na ledě byly primárně zaměřeny na tyto složky:

·         Brankářské bruslení

·         Aktivní paže

·         Správná technika a volba RVH

·         Vykrytí úhlu

·         Práce holí

 

Rozvoj brankářského bruslení byl prováděn v prostoru (bruslení po lini, bruslení  „cik cak“ bez a s reakcí na hůl)a v brankovišti. Kromě rozvoje správné techniky jednotlivých přesunů byl velký důraz kladen na správné provedení pivotu a rotace těla.

 

Správné technice chytání kotoučů pomocí aktivních paží byl prakticky věnován celý kemp. Postupně se přecházelo od jednodušších statických cvičení ke složitějším cvičením v pohybu.

 

Poměrně velký prostor byl věnován tréninku správné techniky zákroku RVH a jeho  vhodnému použití. Tomuto zákroku jsme se již krátce věnovali (https://sklenar-jiri.webnode.cz/news/ukazka-z-treninku-brankaru/).

 

Poslední den kempu byl zaměřen na práci s holí- zastavení kotouče s rychlým otočením brankáře do hry a rychlou rozehrávku. Zde měli brankáři poměrně velké nedostatky, na kterých je potřeba dlouhodobě pracovat.

Názor: Jiřího Sklenáře

Letošní kemp byl mým druhým, který jsem absolvoval jako trenér. Dle mého názoru, jsme se oproti loňskému roku opět o něco posunuli. Líbilo se mi, že jsme s trenéry zaměřili na naprosto základní věci (zejména pivot a aktivní paže), které jsme drilovali celý kemp. Osobně beru tento kemp i jako „doškolovací seminář“, protože s trenéry řešíme řadu užitečných věcí. Důležitá pro mě je i pozitivní atmosféra, která mezi trenéry panuje.

 

Autor: Sklenář Jiří