Turnaj Čtyř U20 Přerově- hodnocení

V době reprezentační přestávky jsem měl možnost zhlédnout 3 mezistátní  zápasy kategorie U20. Jednalo se o Turnaj Čtyř, který se hrál v období 6.-8.11.2014 na zimním stadionu v Přerově. Byla to poslední evropská prověrka této kategorie před mistroství. Turnaje se zúčastnily reprezentační výběry České republiky, Finska, Švédska a Ruska. Postupně jsem viděl zápasy, ve kterých se představilo celkem 5 brankářů:

·         Finsko: Švédsko                  2:4

o   SWE- Söderström; FIN- Husso

·         ČR: Rusko                            2:1

o   CZE- Vaněček; RUS- Bocharov

·         ČR: Finsko                           3:2 pr.

o   CZE- Vaněček; FIN- Saros

Česká republika

Nejvíce mě logicky potěšily výkony českého brankáře Vaněčka, který podal dva naprosto spolehlivé a jisté výkony. Výborně pracoval v situacích v těsné blízkosti branky, díky velice dobře zvládnuté technice Reverse VH. Dobré řešení těchto situacích je důležité, protože mistrovství světa se odehraje na úzkých severoamerických hřištích. Dalšími pozitivy byl jeho sebevědomí projev při jednotlivých zákrocích a dobré čtení, kdy správně předvídal vývoj hry. Negativem bylo jeho časté snižování základního postoje při hře ve vzdálenějších zónách, tím zbytečně zmenšoval prostor, který v brance vykrývá. V tomto brankáři je velký potenciál, který ale zatím neměl mnoho příležitost prodávat v zápasech domácí soutěže (1.liga, extraliga).

Švédsko

Proti Finsku (a následně i Rusku, ale tento zápas jsem neměl možnost vidět) se v brance Švédska představil brankář Linus Söderström. Je to klasický prototyp švédské brankářské školy- obrovský (193cm) brankář pokrývající v brance velký prostor, vynikající proti první střele s výborně zvládnutou technikou Reverse VH, která je pro jejich chytání klíčová. Bohužel často dávají přednost blokování proti přirozenému chytání. Toto se následně projevuje především v situacích, kdy brankář musí reagovat na změnu – opakovaná dorážka, chytřejší zakončení atd. Na druhou stranu je Linus Söderström velký talent, který byl již draftován a v loňské sezóně absolvoval mistrovství světa U18. Sám jsem zvědavý, jakým směrem se bude dále vyvíjet švédská brankářská škola.

Rusko

Proti České republice se v brance Ruska objevil brankář Ivan Bocharov. Osobně mě jeho výkon velmi zaujal. Především v první třetině předvedl několik výborných zákroků a byla to zejména jeho zásluha, že vedení Čechů nebylo po dvaceti minutách výraznější. Pozitiva jeho výkonu byla:

·         Správné rozlišování zón v obranné třetině a tím správné postavení v brance

·         Dobrá poziční hra

·         Správný postoj, který mu umožňoval rychlé přesuny

·         Různá variabilita zákroků, čímž nebyl pro střelce tak čitelný.

Negativem jeho výkonu bylo horší tlumení kotoučů směřující na tělo a málo aktivní hůl při střelách po ledě (to je velký problém drtivé většiny mladých brankářů). Celkově můžeme pozorovat zvyšující se kvalitu ruské brankářské školy, která se dle mého názoru ubírá správným směrem.

Finsko

Zde jsem měl možnost vidět v akci oba dva brankáře. V zápase se Švédskem se v brance objevil Ville Husso, který nepodal špatný výkon. Jedná se o brankáře s velkou postavou, který se snaží být v brance aktivní a správně pracovat pozičně. Očekával jsem od něho ještě aktivnější práci paží (typická vlastnost finských brankářů). Občas na mě v brance působil strnule, což samozřejmě může mít více příčin. V zápase proti České republice dostal příležitost Juuse Saros. Podal soustředěný a jistý výkon, i když první branka proti Čechům jistě chytatelná byla. Tento brankář má menší postavu (179cm je v dnešní době považováno z minimum, které by měl brankář mít), tu ale nahrazoval aktivní hrou v brankovišti, kvalitní poziční hrou, velmi dobře zvládnout technikou jednotlivých zákroků a přesunů a velkou dávkou předvídavosti.  Finsko mělo na tomto turnaji nejzkušenější brankářskou dvojici, protože oba dva brankáři chytají pravidelně nejvyšší finskou soutěž. Navíc Juuse Saros byl účastníkem loňského mistrovství světa dospělých, brankářem výběru Finska na loňském WJC 20, který vybojoval zlaté medaile a nejlepším nováčkem finské nejvyšší soutěže v loňském roce.

Celkové shrnutí

Švédsko= chytání postavení na dokonalé poziční hře a maximální vykrytí branky

Rusko= zajímavý mix, dobře zvládnutá technika a přirozenost projevu

Finsko= mix blokování, aktivního chytání, pohyblivosti,… pro mě je to směr, ze kterého se dá vycházet

Dle mého názoru se česká brankářská škola ubírá správným směrem. Samozřejmě nevycházím z výkonu pouze jednoho brankáře. Problém však vidím v nedostatečném prostoru, který mladí brankáři dostávají v seniorském hokeji. Oproti Finsku, kdy oba dva brankáři jsou jedničkami svých týmů (Juuse Sarso dokonce již druhou sezónu), v tomto směru pořád hodně zaostáváme.

 

Autor: Sklenář Jiří