Význam trenéra brankářů ve hře brankáře

 

Po delší odmlce k vám přicházíme s novým článkem, který bude zaměřen na význam trenéra brankářů ve hře brankáře. Mentor těchto webových stránek Jiří Sklenář nám toto téma přiblíží. Nebude se však zaobírat konkrétními technickými prvky. Nastíní nám důležitost, jakou hraje trenér brankářů pro brankáře a jak by měl k brankáři přistupovat.

 

Lidé si v dnešní době často stěžují na úbytek vstřelených branek, který prý zapříčinila stále se zvětšující výstroj brankáře. Na těchto slovech určitá pravda je.  Málo kdo se však dívá na fakt, že úbytek branek v ledním hokeji způsobily zejména dva jiné faktory:

·         Dokonale zvládnutá hra v obranné třetině (blokování střel, obsazování hráčů,…).

·         Vývoj hokejových brankářů.

 

První faktorem se v  článku nebudeme zabývat, ale trochu detailněji se podíváme na ten druhý. Hra brankáře v posledních několika letech prošla obrovským vývojem. Brankáři jsou dnes dokonale fyzicky vybavení, mají skvěle zvládnutou technickou i taktickou stránku jejich výkonu a to především díky specializovaným trenérům brankářů, kteří už v každém větším klubu působí na plný úvazek. Brankáři mají možnost v podstatě každý den spolupracovat s tímto specialistou na trénincích na ledě i mimo něj.

 

Trenéři brankářů do detailu rozebírají každý brankářův pohyb a jeho rozhodnutí, tzn., že musí do detailu vědět vše o brankářské technice a taktice, protože zároveň připravují brankáře na situace, které na ledě mohou nastat. Avšak cílem trenéra by nemělo být „vodění brankáře za ruku“. Trenér by měl s brankářem komunikovat tak, že si vše postupem času uvědomuje brankář sám. Takto u brankáře dosáhne nejen zlepšení jeho hry, ale i reálnějšího pohledu brankáře na své chytání.

 

Důležitou roli hraje pro brankáře možnost volby. Trenér má samozřejmě jasnou vizi, jak by mělo chytání jeho svěřence vypadat, jak by měl reagovat na určitě situace a pak je následně řešit. Jenže zde musí pracovat s faktem, že brankář má také svou představu o tom, jak určité situace řešit. Zde je klíčová komunikace a následná shoda. Trenér nemůže brankáře tlačit do něčeho, čemu brankář nevěří. Pokud tak trenér bude činit, může po čase dojít k narušení důvěry mezi jím a brankářem, což je pak pro jejich spolupráci opravdu zásadní problém.

 

Bohužel si řada trenérů neuvědomuje, že hlavní nejsou oni, ale brankáři, které trénují (sportovec vždy na prvním místě). Základem je dokonalá znalost charakteru (fyzického i mentálního) jejich svěřence. Pokud toto trenér zvládne, vyhne se tak řadě zbytečných problémů. Neznamená to však brankáře omlouvat, když jeho výkon v tréninku či zápase není optimální, ale přijít na příčinu a této příčině příště předejít.  

 

Pár slov na závěr

                V tomto článku jsem uvedl nejen své zkušenosti, ale i zkušenosti dalších kolegů. Klíčovou věcí ve společné práci trenéra a brankáře, je neustálý vývoj. Oba musí neustále pracovat na svém zdokonalování. Trenér brankářů by měl neustále brankáři ukazovat cestu.

 

 

Autor: Jiří Sklenář