Rotace

https://radio.wosu.org
 

Když přemýšlíte o chytání brankáře a klíčových prvcích v jeho hře, tak vás určitě jako jedna z prvních věcí napadne jeho rychlost. Brankář prostě musí být rychlý v přesunech, provedení zákroku, komunikaci atd. Důležité však je neplést si rychlost s rozlítaností. Aby brankářova hra byla efektivní, musí se své pohyby naučit technicky správně (v rámci jeho individuálního stylu) a používat je přesně. Zde hraje klíčovou roli čtení hry (https://sklenar-jiri.webnode.cz/news/cteni-hry-ve-hre-brankare/) a rotace, která vám více přiblížím právě v tomto článku.

Co je to rotace

Rozlišujeme dvě rotace:

  • Rotace v základním postoji, která se nazývá Pivot.
  • Rotace v rozkleku, která má název Rotace

Primárně se budeme věnovat rotacím v rozkleku, kdy brankář vyrazí kotouč a musí okamžitě reagovat na dorážku. Rotace je vytočení za kotoučem tak že:

  • Oči brankáře neustále sledují kotouč.
  • Hlava brankáře vede pohyb.
  • Horní polovina těla je kompaktní a snaží se zabrat co nejvíce místa.

Oči brankáře neustále sledují kotouč

Tohle už trochu otřepané klišé je však pro správné provedení rotace naprosto zásadní a úzce souvisí s následujícím bodem. Zjednodušeně řečeno, když puk vidím, mám šanci mít puk neustále pod kontrolou. Samozřejmě by bylo ideální, provádět pouze „učesané“ zákroky, ale to v dnešním hokeji není možné. Sledování kotouče vám však pomůže v tom, že i „neučesaný“ zákrok může být za dané situace efektivní.

Hlava brankáře vede pohyb

Tuto větu slyšel každý brankář od svého trenéra určitě mnohokrát. Mnozí namítnou, že je to v podstatě to samé jako v předchozím bodě. Je a není! Vytočení hlavy do směru pohybu brankáři uvolní horní polovinu těla (především ramena). To způsobí, že má více možností, jak rotaci provést. Samotný pohyb je pak i daleko přirozenější.

Horní polovina těla je kompaktní a snaží se zabrat co nejvíce místa.

Kompaktní= celistvý nebo soudržný. Často vidíme, že brankář při reakci na odražení kotouč provede spoustu zbytečných pohybů. Například natahuje za pukem vyrážečku, aby vyplnil co nejvíce místa a přitom má lapačku nataženou na druhou stranu. Vydá spoustu energie, ale nikdy nebude jeho zákrok tak efektivní. Zde je důležité dodržet výše uvedené zásady rotace a zároveň se snažit, aby co možná největší část těla šla za kotoučem a ne od kotouče.

Zabrání co možná největšího místa v brance je úzce spjaté se správným použitím aktivních paží v těsné zóně, což je dovednost, která je při vhodném a přesném použití velice efektivní. Bohužel tato dovednost není u většiny brankářů dobře zvládnuta a já se jí budu věnovat podrobněji v příštím článku.

 

Autor: Jiří Sklenář